Husk boligadvokat ved forældrekøb

31 oktober 2020
Lotte Hindsberg

Hvis I som forældre har besluttet jer for at hjælpe jeres børn ved at købe en bolig – såkaldt forældrekøb – og så efterfølgende leje den ud, er der flere gode grunde til at få hjælp af en boligadvokat. Han vil kunne være med til at sikre, at I rent faktisk godt må leje den ud, og han kan desuden lave en lejekontrakt og sikre, at der bliver søgt boligsikring.

En eboligadvokat kan også forhandle med sælgeren eller ejendomsmægleren på jeres vegne. Han er en erfaren forhandler samtidig med at han ikke har investeret følelser i boligen. Han handler ene og alene ud fra hvad der tjener jer bedst i situationen.

De vigtige lokalplaner

En af de ting der er vigtigt at få undersøgt inden man underskriver købsaftalen er kommunens lokalplaner. De fortæller om ændringer der er på vej i området. Det kan både være gode som dårlige og kan have betydning for jer om i har lyst til at købe boligen.

Husk hverken sælger ejendomsmægler er forpligtiget til at fortælle, om der er planer om at anlægge en motorvej lige på den anden side af hækken. Jeres boligadvokat kan hurtigt og sikkert undersøge dette. Det er selvfølgelig også muligt selv at undersøge hvad der er af planer. 

Tinglysning af skødet

Når handlen er gået igennem og købsaftalen er underskrevet, husk forbehold hvis i alene og uden advokat har forhandlet med sælger skal der laves et skøde, som skal tinglyses. Det er det tinglyste skøde der er jeres bevis på at boligen, selvom det er et forældrekøb, er jeres.

I og sælger underskriver hverisær med jeres NemId, da tinglysningen i dag foregår digitalt. Danmark er det første land i verden der startede med digital tinglysning. For at få skødet tinglyst af retten, betaler køber et fast gebyr samt en promille af salgsprisen. Begge dele ligger fast og kan ikke forhandles.