Hvad er et stenslag?

16 april 2020
Astrid Pedersen
Hvad er et stenslag?

Et stenslag er betegnelsen for den skade, som opstår, når en sten eller et andet hårdt objekt rammer en bilrude med høj hastighed, og dermed stor kraft. Det kan for eksempel være en sten fra en grus belagt vej, som hvirvles op af en foran kørende bil – eller det kan være en sten fra en endnu ikke fastkørt asfalt belægning.

Typisk vil et stenslag komme til udtryk ved et stjerneformet hul i forruden, som kan variere i størrelse. De fleste bilister har prøvet at være udsat for et stenslag i forruden, og mange har i denne anledning været nødsaget til at udskifte ruden. Men det er ikke altid, at dette er nødvendigt.

I mange tilfælde kan det sagtens lade sig gøre at udbedre et stenslag i en grad, så at skaden begrænses, og du kan køre videre med ruden intakt. Og der er penge at spare, hvis du vælger reparation af stenslag frem for udskiftning af forruden.

Hvad gør jeg hvis min bils forrude får et stenslag?

Det er altid en god idé at have en æske med stenslag plaster liggende i bilen. Får bilens forrude således et stenslag, kan du hurtigt lappe hullet fra stenslaget med den vandtætte tape. Dette forhindrer snavs og fugt i at trænge ind i hullet, og dermed skaden i at brede sig. Du bør sørge for at få bestilt tid hos et autoglas værksted, og i mellemtiden holde din bil fri af meget høje eller lave temperaturer. Disse kan nemlig få glasset til at udvide sig eller trække sig sammen – og så kan skaden forværres.

Hvem kan hjælpe mig med at reparere et stenslag?

Sålænge pågældende stenslag ikke er større end en tokrone og ikke sidder i førerens synsfelt eller er placeret mere end fem centimeter fra rudens kant, kan Dansk Bilglas A/S hjælpe dig med reparationen. Læs mere på bilglas.dk