Nu bliver det teknisk med de danske nummerplader!

30 maj 2021
Anders Lundtang Hansen

Den her artikel kan godt komme til at blive lidt nørdet, så du skal nok lige have lidt styr på matematik, men selvom du ikke har det, så burde det være til at forstå, hvad vi skal igennem.

For vi skal se på nogenlunde, hvor mange forskellige muligheder med nummerplader, man kan finde på de danske veje af danske nummerplader.

Nogle mennesker taler jo lidt om, at nogle nummerplader er lettere at huske end andre, og det må man da også sige, hvis nu ens nummerplade lød BB 22 222, men man er jo sjældent så heldig, og man kan ikke vælge din egen nummerplade – uden man kan skal betale for det og have lavet en personlig nummerplade, og det er der forholdsvis få mennesker, der får gjort.

Men det efterlader os med det forunderlige spørgsmål: hvor mange kombinationsmuligheder kan vi lave med de danske nummerplader?

Den store lommeregner skal frem, når det kommer til danske nummerplader

Dette er dog ikke et endeligt facit, da der findes undtagelser og andet, der gør, at det “rigtige” regnestykke ville blive for indviklet, men det her kan så stå som inspiration for dig, hvordan man finder frem til kombinationsmulighedernes endelige tal – eller du kan selv prøve dig videre frem.

Så: vi har to bogstaver i starten, og siden vi ikke bruger “æ, ø og å” i de danske nummerplader (den eneste undtagelse, vi tager med her), så giver det hos 26 kombinationsmuligheder til hvert bogstav.

Det er 26 gange 26, som er 676 muligheder ved bogstaverne.

Så er der tallene 0-9, og de går igen fem gange. Det er 10 x 10 x 10 x 10 x 10, hvilket er: 100.000.

Hvilket i sidste ende betyder, at vi skal gange 676 med 100.000, som bliver – hold nu fast: 67.600.000 kombinationsmuligheder.

Som sagt er der en del undtagelser, hvilket vil gøre tallet lavere foruden vores egen medtagne undtagelse, men du kan nok se, at der er nok at gøre godt med for danske biler, selv hvis man udfaser en mulighed.